Kızlık zarı’na(Hymen),Kızlık zarı dikimine Hymenoplasti denir.
Hymen Yunan mitolojisinde evlilik Tanrısına verilen isimdir.Gerdek gecesi bu Tanrıya adandığı için kızlık zarına Hymen denir.

–Kızlık zarının bir görevi varmıdır?

Kızlık zarıın bilinen tıbbı bir görevi yoktur.Bariyer görevi yapıp kısmen vajinal enfeksiyonlardan koruduğu düşünülsede gerçek bir fonksiyonu yoktur.
Günümüzde ve toplumumuzda kızlık zarının tıbbı fonksiyonundan ziyade kızlık zarı sosyolojik ve adli öneme sahiptir.

–Kızlık zarı nerede bulunur?

Kızlık zarı ayrı bir organ olmayıp,embriyolojik gelişim sırasında vajenle birlikte oluşur.
Deri kıvrımı şeklinde olan bu doku vajen girişinden yaklaşık 1-1.5 cm içeridedir.Kızlık zarı bozulduktan sonra veya normal doğumdan sonra kaybolan bir doku değildir.Ömür boyu vajen girişinde kızlık zarı dokusu geriye kalmaktadır.Yalnış bilinenin aksine kızlık zarı perde şeklinde vajen girişini örten bir yapı asla değildir.Kızlık zarı bu şekilde olsaydı ergenlikten itibaren genç kızın adet kanaması dışarıya aktarılması için engel oluştururdu.

–Kızlık zarının yapısı nedir?

Kızlık zarının yapısı:Kızlık zarının ön yüzü deri yapısında,arka yüzü ise mukoza ile kaplı
dır.Bağ dokusu ve damardan oluşan bu ince zar , sinir dokusu içermemektedir. çocukluk çağında daha sert ve kalındır.Ergenlikten itibaren hormonların etkisi ile yumuşayıp esneklik kazanmaktadır
Yeni doğmuş kız bebekte ,çocukluk çağında ve ergenlikten önce kızlık zarı biçimi hemen hemen herkeste aynı ve hilal şeklindedir. Kızlık zarın ortası adet kanamasının dışarı atılmasını sağlayacak şekilde açıktır.
Her 1000 kız bebekten 1-2’sinde doğuştan kızlık zarı tamamen kapalı olabilir.(Tıbbı terim:İmperfore Hymen)Bu durum yeni doğan veya 2-3 yaşına kadar fark edilirse östrojen içeren krem tedavisi denenebilir.Tanısı geç konulan vakalarda veya krem tedavisine cevap vermeyenlerde operasyonla kızlık zarı açılır.(Tıbbı Terim:Hymenektomi)

–Kızlık zarının değişik şekilleri varmı dır?

Anne karnında hamileliğin 5.ayı kız bebeklerin vajen kanalı oluşmakta aynı zamanda
kızlık zarı şekillenmektedir. Çok ender olarak doğuştan hiç kızlık zarı olmayabilir.Bilinen vaka sayısı yok denecek kadar az dır.Bu durumlar genellikle anne karnında ürogenital sistem anomalileri ile birliktelik gösterir.
Yeni doğan kız bebeğin kızlık zarı anneden geçen hormonlara bağlı olark açık pembe renkte ve hafif kalındır.Ortasındaki delik ergenlik çağına kadar her yıl günde 1mm’e kadar genişler.
Ergenlik çağına kadar hilal şeklinde olan kızlık zarı ,ergenlik çağında östrojen hormonunun salınımından etkilenerek nihai ve kişiye özel şeklini almaktadır.
Kızlık zarının ortasındaki açıklık veya delik,yapı ve şekil olarak kişisel farklılıklar içerir.Bu yapı ve şekil farklılıkları Hymen türlerinin belirlemesinde kullanılır.yarım ay şeklinde,Çentikli kızlık zarı gibi,Cribriform(delikli),Microcribrform türleri en sık görülen kızlık zarı şekilleridir.
En sık görülen kızlık zarı şekli hilal şeklinde olup saat 12 hizasında kızlık zarı dokusu yoktur(Tıbben kızlık zarı tarif edilirken saat kadranı şeklinde tarif edilir.)
Bazen saat1-2 den saat 6’ya doğru bazende saat 10-11’den saat 6 ‘ya doğru kzılık zarında fazladan bant oluşur.Bu durum doğuştan ergenliğe kadar olan österojen aktivitesi ve düzeyine bağlıdır. Doğuştan kzılık zarında bulunan bu bantlar bazen ilk cinsel birleşmeyi imkansız hale getirir.(Bant çok kalındır.)Bu durumda kızlık zarındaki bant jinekolg tarafında ufak cerrahi müdahale ile kesilmelidir.Bazende ilk cinsel birliktelikte kızlık zarı ile birlikte bantta yırtılır.
Kızlık zarının görünümü haricinde ince veya kalın olması,elastik,esnek veya sert olması
kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

–Kızlık zarı ilk bozulduğunda her zaman kanama olur mu?

Kızlık zarı ilk defa bozulduğunda inanılanın aksine ağrı olmaz.Çünkü kızlık zarında sinir
uçları mevcut değildir.Asırlar boyunca değişik kültürlerde bakirelik bir tabu olduğundan kızlık zarının bozulmasının ağrılı olacağı kanaatı gelişmiştir.Sadece ciddi anatomik deformasyonu olan kişilerde ilk cinsel ilişki ağrılı olup bazen kızlık zarı bozulmasına imkan vermez.Bu durumda ilişkide ısrarlı olmayıp öncelikle hastanın bir jinekolog tarafından muayene olması gerekir.

İlk cinsel deneyimde kızlık zarının kanayaıp kanamaması ve kanama miktarının az veya çok olması kızlık zarının kalınlığı ve esnekliği ile ilgili dir.
Kızlık zarının kalınlığı ve esnekliği kişiden kişiye değişmekle birlikte ilk cinsel ilişkiye izin verecek kadar esnek olması yapılan araştırmalara göre her 10 genç kızda birinde görünen bir durumdur.Bu durumda kişi bakire olmasına rağmen ve daha önce hiç bir cinsel birliktelik yaşamamışken bile ilk ilişkide kanama olmaz.

Bazen kızlık zarı esnek olmadığı halde ilk ilişkide kanama olmaz.Yine nadir görülen bu durum kızlık zarının içerdiği kılcal damarların az olması ile açıklanır.

–Kızlık zarının sağlam olması gebe kalmaktan korur mu?

Kızlık zarı kapalı ve vajen girişini tamamen örten bir doku olmayıp daha öncede bahsettiğim gibi ortası açık bir delik şeklinde dir.Dolaysıyla yüzeyel ilişki sırasında kızlık zarı
bozulmadan da spermlerin(spermler mikroskopik varlıklar dır) geçişi çok kolay olup kişi bakire olmasına rağmen hamile kalabilmektedir.

–İlk birleşmeden sonra kızlık zarı dokusu tamamen ortadan kalkar mı?

İlk cinsel birleşme veya yabancı cisim girişi ile kızlık zarı bir veya birkaç yerinden zedelenip yırtılr.Genelde kızlık zarı saat 3 ve 6 hizasında yırtılr(Adli tıp terimlerinde kızlık
zarı saat kadranı şeklinde tanımlanır).Fakat değişik kısımlardan da yırtılma veya zedelenme
olabilir.Tampon kullanımı veya spekulum muayenesi sırasında kızlık zarı bozulur.Bu nedenden dolayı genç kızların tampon kullanımından sakınmaları, jinekolog doktora başvurduklaında bakire olduklarını mutlaka bildirmeleri konusunda bilgilendirilmeliler.

Masturbasyon sırsaında,at veya bisiklete binildiğinde kazayra kızlık zarı bozulabilir. Kızlık zarında yüzeyel sıyrıklar daha sonra cinsel birlşeme olmazsa kendiliğinden iyileşebilir.
Kızlık zarının yırtılmasıyla kızlık zarı dokusu tamamen kaybolmaz.Kadınlar yaşamları boyunca kızlık zarı dokusuna sahiptirler.

–Kızlık zarı ilk bozulduğunda kanama ne kadar olur?

İlk cinsel deneyimde genelde kanama miktarı çok değildir..Nadiren ilk birleşmeye takiben bir iki gün daha hafif kanama olabilir.
Bazen İlk birleşmede bol miktarda ve kesilmeyen kanamalar olur. Nadiren gerçekleşen bu durum kızlık zarı ile birlikte vajen dokularındaki yırtılmadan kaynaklanır.’’Coit yırtığı’’ diye adlandırdığımız bu vakalarda kanamanın durmaması halinde mutlaka bir jinekoloğa başvurması önerilir.Coit yırtığı daha çok kadın vajeninde yeterli lubrikasyon oluşmadan ani ve özensiz ilişki sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.

–Kızlık zarının ne zaman bozulduğu saptanabilir mi?

Kızlık zarının ne zaman bozulduğunu saptamak istendiğinde birleşmeden sonra en geç
3-4 gün içinde bir jinekoloğa başvurulması gerekmektedir.Bu süre geçtiği takdirde kızlık
zarının ne zaman bozulduğunu saptamak mümkün olmaz.İlk 3-4 gün içinde kızlık zarında
zedelenmeye bağlı eritem(kızarıklık),hematom(kan birikmesi) henüz kaybolamdığından ilişkinin yeni olduğu saptanabilir.En geç bir hafta içinde bu belrtiler kendiliğinden iyileşip
kaybolacağından ilişki zamanı saptanamaz.

–Kızlık zarı nasıl muayene edilir?

Kızlık zarı muayenesi:Tecrübeli bir jinekolog tarafından yapılan kızlık zarı muayenesi çok kısa süren hastaya her hangi bir ağrı hissettirmeyen bir muayenedir.Bazen hastalar muayene
sırasında kızlık zarı zedelenmesinde endişe duymaktadır.Halbuki kızlık zarı muayenesi
herhangi bir alet kullanmadan sadece o bölgenin gözlenmesi ile yapılmaktadır ve muayene
sırasında kızlık zarına zarar vermek imkansızdir.Deneyimli bir jinekolog kızlık zarı muayen-
esinde kişinin bakire olup olmadığına hemen karar verebilir .Nadiren bazı kişilerde kızlık zarı doğuştan çok derin çentiklere sahip olup bekaretin bozulmuş izlenimi uyandırabilir.Çok ender rastlanan bu durumda daha detaylı bir muayene ile tanı konulmaktadır.

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı onarımı kalıcı kızlık zarı dikimi ve Geçici kızlık zarı dikimi diye iki şekilde yapılır.

Kızlık zarı dikimi yapılmadan önce hasta mutlaka jinekolog tarafından muayene edilmeli.
Kızlık zarının bozulduğu kesin olarak tesbit edilmelidir.Çünkü bazen birkekerlik cinsel deneyimde kanama olmasına rağmen kızlık zarı bozulmamış olabilir.Bu durumlarda kanamanın kızlık zarına komşu olan dokulardan kaynaklanmaktadır.Bu durumun tam tersi ise ilk cinsel birleşmesinde kızlık zarı bozulduğu halde kanama meydana gelmez.
Bu durumların ayrıdı ancak jinekolog muayenesinden sonra yapılabilmektedir.

Kızlık zarı dikimi ne şekilde yapılırsa yapılsın temel amaç dikimden sonraki ilk ilişkide kanama meydana gelmesi dir.Kızlık zarı dikimi için ,kızlık zarı yapısı ile ilgili olmadan hasta’ya özel sosyal ve psikolojik durumuna göre geçici veya kalıcı yöntem seçilmektedir..
Başka bir deyişle kızlık zarı yapısı ne şekilde olursa olsun kişisel farklılıklar gözetmeksizin kalıcı veya geçici kızlık zarı dikimi yapılabilmektedir.
Kızlık zarı dikimi herhangi bir yasal engeli olmayan bir işlem olup 18 yaşını doldurmuş herkes kendi isteği ile bu işlem için başvurabilir.

Kalıcı Kızlık Zarı Dikimi(Kalıcı Hymenoplasti(Himenoplasti))

Hymenoplasti(Himenoplasti) adı verdiğimiz bu işlemin yapılabilmesi için herhengi bir ön koşul aranmaz.
Kişinin daha önce kaç kere ilişkide bulunması hatta normal doğum yapması bu işlem için engel teşkil etmez.

–Kalıcı kızlık zarı dikimi hangi durumlarda yapılır?

1- Evlilik tarihi belli olmayan,bekaretinin kaybetmesi ile büyük psikolojik travma yaşayan kişilerde yapılır.

2- Evlilik tarihi belli olup fakat hastanın zaman ayarlamasındaki yaşadığı problemlerden dolayı kalıcı kızlık zarı onarımı talebinde bulunabilir.

3-Daha önce yaşadığı uzun süreli cinsel deneyimlere bağlı veya vücuttaki dokularda yapısal
gevşekliklere bağlı sadece kızlık zarı onarımı değil aynı zamanda bir miktar daraltma ihtiyacı
olan kişilerde bu yöntem tercih edilmelidir.

–Kalıcı Kızlık zarı dikimi kimlere yapılmamalı?

1-HPV taşıyıcısı yani genital siğil hastalığı olan kişilerde her yıl düzenli periyodlarla
rahim ağızdan örnek alınması gerekmektedir(Servikal Pap-smear).Rahim ağızından alınan
bu örnek spekulum yerleşdirildikten sonra alınır.Bakire kişilerde veya hymenoplasti(Himenoplasti) yaptıranlarda bu örnek alınamaz.Dolaysıla HPV taşıyıcısı olan kişiler kalıcı kızlık zarı dikiminden ziyade evlenmeden önce geçici kızlık zarı dikimini tercih etmeleri gerekir.

2-kanama bozukluğu olan hastalar

3-Genital ve anal fissür ve fistülü olan kişiler

4-ürogenital kitle ve kanseri olan kişiler

5-Psikolojik bozukluğu olan özellikle Bipolar hastalığı olan kişilere bu yöntem uygulanmamalı

–Kalıcı Kızlık zarı hangi yöntemlerle yapılır?

Kalıcı kızlık zarı dikimi için kullanılan yöntemler: Flep yöntemi,Mikrocerrahi , klasik yöntemler ve kızlık zarının lazer veya benzeri cihazlarla yaklaştırma şeklindeki yöntemlerdir

Kalıcı kızlık zarı dikimi hangi yöntem ile yapılması gerektiğinin kararını kadın-doğum uzmanı hastayı muayene ettikten sonra vermektedir.
Unutmamalı ki her hasta kendi içinde kendine has özellikleri taşımakta olup hasta için uygun yöntem seçimi başarı şansını arttırmaktadır.
Hekimin bu alanda deneyimli olması ve hastanın işlemden sonra uyulması gereken kuralları
yerine getirmesi,başarı şansını arttıran diğer önemli faktörlerdir.

Kalıcı kızlık zarı dikimi muayenehene şartlarında mahremiyet ilkesine azami önem göstererek lokal anestezi altında yapılır.İşlem süresi kişiden kişiye göre değişmekle beraber
ortalama 15-30 dk arası dır.

–Kızlık zarı dikimi en uygun ne zaman yapılmalı?

Kalıcı kızlık zarı dikimi için en uygun zaman adet bittikten 2-3 gün sonradır.Böylece hastanın hamile olmadığı kesinleşmiş olur,bir sonraki adet gününe kadar de dikişlere adet kanı bulaşmaz.Adet bittikten sonra hasta kesinlikle cinsel ilişkide bulunmamalı,herzaman tek bir ilişkide bile hamilelik riski olabilir.Kalıcı kızlık zarı dikiminden sonra hasta iatenmeyen gebelik durumu ile karşılaşırsa yapılan kızlık zarı dikimi kürtaj sırasında bozulur.
Hastada varolan bir vajinal enfeksiyon , başarı şansını azaltacağından işlem yapılmadan önce vajinal enfeksiyon tedavi edilmelidir.

—-Kalıcı Kızlık zarı dikimi kaç kere yapılabilir?

Kalıcı kızlık zarı dikimi sırasında özellikle daraltma işlemide yapılmışsa bir kereden fazla bu işlemin yapılması hastanın anatomisine zara verebilir.İstenmeyen kompliaksyonlara yol açabilir.Bundan dolayı kişi kalıcı kızlık zarı dikimine karar vermeden önce bu konuyu detaylı düşünmesi gerekir.

Geçici Kızlık Zarı Dikimi(Geçici Hymenoplasti(Himenoplasti))

— Geçici kızlık Zarı Dikimi hangi durumlarda yapılır?

İlişki tarihi belli olan kişilerde seçilen bu yöntem, kısa süren sadece kızlık zarına müdahele
ile yapılır.Bu işlem en geç ilişkide bulunmadan bir hafta içerisinde yapılmalı.

Geçici kızlık zarı dikimi sırasında ve ilişkide bulunacak tarihe kadar hasta adet olmamalıdır.Eğer bu günler içerisinde hasta adet görecekse jinekolog tarafından verilen ilaç tedavisi ile adet güneleri ertelenebilir.

— Hymenoplasti (Himenoplasti)işlemi geçiren hastalar nelere dikkat etmeli?

Hymenoplasti (Himenoplasti )işleminin başarılı olması için ,işlemden sonra hastanın dikkat etmesi gereken husular

1-Hasta hijyenine çok dikkat etmeli,o bölgede daha sonra gelişen bir enfeksiyon
dikişlere zarar verebilir.

2-Hymenoplasti’den (Himenoplasti) sonra 40 gün boyunca hasta deniz ve havuza girmemeli,banyo ihtiyacını ayakta duş alarak gidermelidir.

3-Hasta 40 gün boyunca,ağır kaldırmak,kabız olup ıkınmak,çömelerek iş yapmak,ağır spor yapmak gibi kısaca karın içi basıncını arttıran durumlardan sakınmalıdır.

Bu husular geçici Hymenoplasti için en fazla 1 hafta(İşlem yapıldıktan sonra ilişkiye girme süresi ),kalıcı Hymenoplasti (Himenoplasti) için 40 gündür(Kalıcı hymenoplasti (Himenoplasti) de iyileşme süreci ortalama 40 gün dür.)

–Kızlık zarı dikimi ağrı verici bir müdahale midir?

İster geçici,ister kalıcı işlem lokal anestezi altında kolaylıkla yapılabilecek işlemler
olup hasta lokal anestezi altnda herhangi bir ağrı hissetmez.Ancak bazen hasta psikolojik olarak veya ağrı eşiği düşük olması nedeniyle Lokal anestezi yerine işlemler sedasyon altında da yapılabilinir.

–Kızlık zarı dikimin yan etkisi varmıdır?

İşlem ehil ellerde ve denyimli Kadın-Doğum uzmanı tarafından yapıldığı taktirde ve hasta işlemden sonra doktorun önerdiği kurallara uyduğu takdirde herhangi bir yan etkisi yoktur

Bu şekilde elde edilen yapay bekaretin hukuki,ahlaki yönleri tartışılmakla birlikte bazen Kadının gerçek mağduriyetini (Tecavüz olayları,psikolojik travmalar vs) gidermekte,bazende bekaret nedeniyle cinayetlerin yaşandığı toplumlarda kadın için hayat kurtarıcı olmaktadır.

İletişim

Bize Ulaşın

Bizi Arayın:

0312 440 76 750536 064 70 44

Adresimiz:

Çankaya Caddesi No: 4 / 3 Çankaya / Ankara (Atakule karşısı, İş Bankası üstü)

Bize Mesaj Gönderin

dr.mujdekoyuncu@hotmail.com